Produkowanie żywności = a eko certyfikat

Polacy coraz chętniej prowadzą zdrowy styl życia. Znacznie częściej zwracamy uwagę jak produkowana jest żywność, dlatego ekologiczne rolnictwo zyskuje na popularności.

eko certyfikat

Autor: anokarina
Źródło: http://www.flickr.com
By taka działalność mogła cieszyć się zaufaniem konsumentów| konieczne jest uzyskanie odpowiedniego certyfikatu, potwierdzającego ekologiczną uprawę żywności, wolnej od niebezpiecznych substancji. Jakie formalności trzeba dokonać, by móc cieszyć się takim certyfikatem? więcej
W gospodarstwie ekologicznym do uprawy żywności stosowane są odpowiednie metody ochrony gleby oraz wody, jak również nawożenia. Przy ekologicznych uprawach zabronione jest stosowanie chemicznych środków do ochrony roślin. Poniżej przedstawiamy jakie kluczowe kroki formalne podjąć, aby uzyskać eko certyfikat >>> certyfikat ifs – certyfikat eko.
Aby zdobyć certyfikat ekologicznej żywności na pewno trzeba złożyć wniosek o certyfikację oraz wypełnić formularz, który można znaleźć szybko w sieci|, na strownie www Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Poprawnie wypełniony druk trzeba przesłać do jednostki certyfikacyjnej – oznacza to równoczesne zawarcie umowy dotyczącej kontroli na podstawie jakiej ta instytucja sprawdzi czy faktycznie prowadzone gospodarstwo jest ekologiczne. Na mocy upoważnienia wystosowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi obecnie w Polsce działa obecnie kilka instytucji, które wydają, ale też cofają certyfikaty żywności ekologicznej.

Nadzór nad tymi instytucjami prowadzi Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Informacje o następnych kontrolach – terminach i opłatach – są przekazywane w formie aneksów.